top of page

Bewegen!


Inmiddels weet iedereen dat bewegen een belangrijk onderdeel is van onze gezondheid. Maar helaas, we bewegen nog veel te weinig met elkaar. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft een zittend beroep. We kunnen dit opvangen door naast al het zitten te gaan sporten. Maar met één uurtje sporten per week halen we de inactiviteit nog niet in. Lees hier een aantal tips om meer actief te zijn.

5 dagen per week matig intensief bewegen, minimaal 30 minuten

Er wordt aanbevolen om minimaal 5 dagen per week te bewegen, minimaal 30 minuten. Dit gaat dan om matig intensieve activiteiten. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is dit zelfs 60 minuten per dag. Ik zeg ‘zelfs’ omdat deze norm voor een groot gedeelte al niet gehaald wordt, maar eigenlijk zou er ‘slechts’ moeten staan.

Als je kijkt naar de oertijd (nee, ik begin niet over Paleo en soortgelijke diëten) moesten we zelf ons eten vangen en oogsten. We bewogen véél meer. Sinds de industriële revolutie is het lichamelijke werk vervangen door machines. Hierdoor zijn we steeds minder gaan bewegen. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, ook kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat kinderen uit groep 7 en 8 een stuk minder fit zijn dan kinderen van dezelfde leeftijd 30 jaar geleden. Dit komt vooral doordat zij veel tijd doorbrengen achter de tv, computer, tablet of telefoon. Zonde. Hup, naar buiten!

3 dagen per week intensief bewegen, minimaal 20 minuten

Naast die 30 minuten matig intensief bewegen wordt er ook aanbevolen om je minimaal 3 keer per week in het zweet te werken, 20 minuten lang. Onder die matig intensieve beweging mag je alles rekenen wat minimaal 10 minuten duurt, waarvan je hartslag iets hoger wordt én je ademhaling iets sneller gaat. Denk aan stevig doorwandelen, iets harder fietsen, tuinieren, stofzuigen etc.

Veel mensen vinden het lastig in te passen in hun leefstijl, hierbij wat tips:

- Maak een lunchwandeling. Zorg dat je lunch meeneemt van huis en dit tijdens je wandeling op eet. Of eet eerst je lunch en ga de resterende tijd wandelen. Je concentratie neemt hiervan ook toe. Win-win!

- Heel cliché, maar werkt echt: neem de trap in plaats van de lift.

- Als je niet ver van je werk woont, en toch al met de fiets gaat, fiets dan een blokje om. Ga je nog niet met de fiets? Pak die tweewieler!

- Parkeer je auto eens wat verder. Wat hebben wij toch met zo dicht mogelijk bij de deur parkeren?

- Hetzelfde geldt voor boodschappen doen, naar de sportschool gaan of waar dan ook heen. Laat-die-auto-staan. Het scheelt ook nog eens geld, mooi meegenomen.

Beweeg voldoende, neem een stappenteller!

Wat voor mij goed heeft geholpen om aan mijn dagelijkste beweging te komen is een stappenteller. Dagelijks 10000 stappen nemen betekent dat je voldoende beweegt. Mijn stappenteller, in de vorm van een horloge, houdt alle beweging bij. Dus ook de kleine stukjes in huis of naar de auto. Als ik zie dat ik mijn doel nog niet gehaald heb die dag, zorg ik er toch voor om die 10000 stappen te halen. Het valt soms echt tegen hoeveel stappen ik zet als ik een hele dag alleen in de praktijk of thuis aan opdrachten werk. Deze bewustwording heeft ervoor gezorgd dat ik mijn basis beweging omhoog heb gekregen.

Wil jij ook zo’n stappenteller? Dat kan. Ik heb de horloges groot ingekocht zodat ik deze voor een leuk prijsje kan aanbieden. Voor €20,- is ‘ie van jou. Het horloge heeft bluetooth en synchroniseert in de app Veryfit 2.0. In de app zie je onder andere hoeveel stappen, km en calorieën je verbrand hebt. Het horloge is zwart, heeft een strak design dus staat ook nog eens leuk. Iets voor jou? Bel me (06- 4652 46699) of mail naar info@lennekeleenheer.nl.

bottom of page