top of page

Prikkelbare darm

Het prikkelbaar darm syndroom, of ook wel spastische / prikkelbare darm, PDS of IBS, houdt in dat de darmen of een deel van een darm extra gevoelig reageert. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm.

Dit kan zich uiten in:

Darmgerelateerde klachten

-Buikpijn en/of buikkrampen. Het kan een zeurende pijn zijn of hevige pijnscheuten. Soms verergeren de klachten na een maaltijd. Het kan zo zijn dat na de stoelgang de klachten verminderen. - Problemen met de stoelgang: diarree of verstopping.

- Opgeblazen gevoel en een opgezette buik.

Andere klachten

- Vermoeidheid

- Maagklachten

- Brandend maagzuur

- Hoofdpijn

- Pijn in de rug

De oorzaak van PDS is niet helemaal bekend. Het is waarschijnlijk dat de klachten worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Er is altijd sprake van een gestoorde (spastische) beweging van de darm en/of een extra gevoelig darmwand.

Andere mogelijke factoren:

- Het kan worden uitgelokt door een darminfectie (voedselvergiftiging) - Onregelmatige en wisselende bewegingen van de darmen, dit kan verstopping of diarree veroorzaken. - Verkeerde voeding.

- Stress, zoals emoties, spanningen en nervositeit kunnen de klachten verergeren.

Zelf heb ik helaas ook last van een prikkelbare darm. Bij mij uit het zich in een opgezette buik, met zeurende buikpijn en af en toe ook heftige pijnscheuten. Het komt vaak voor dat mensen om mij heen aan mij vragen of ik zwanger ben. Ik weet dat als ik onregelmatig eet ik zeker last van mijn buik krijg. Ook wanneer ik knoflook of ui heb gegeten krijg ik last. Hier probeer ik dus op te letten. Na een avondje uitgaan met biertjes of wijntjes staat mijn buik ook altijd op vijf maanden zwanger stand.

Ik heb al veel verschillende dingen geprobeerd maar blijf standaard een opgezette buik behouden. De buikklachten zijn gelukkig niet altijd aanwezig. Maar ik wil toch graag van die opgezette buik af. Nu heb ik via andere diëtisten gehoord over het FODMAP-dieet. Dit is een dieet speciaal gecreëerd voor mensen met PDS. 27 Januari ga ik naar een bijeenkomst om meer van dit dieet te weten komen. Mijn bevindingen zal ik later delen.

bottom of page