top of page

Twee weken FODMAPpen

Vandaag ben ik twee weken bezig met het FODMAP-dieet. Het gaat erg goed, ik heb helemaal geen buikpijn meer gehad en m'n opgezette buik wordt ook al een stuk minder. De eerste week moest ik erg wennen. Ik vind het vooral lastig als ik lang van huis ben. Zeker als dit onverwacht gebeurt. Ik ga vaak tussen m'n werk door langs m'n ouders' huis en normaal gesproken eet ik daar dan wat. Nu gaat dat vaak niet meer. Ik merkte dus echt dat ik voorbereid de deur uit moest gaan. Lunch pakket mee, tussendoortjes mee. Wat ik nu vaak doe is standaard wat rijstewafels in m'n tas gooien. Altijd wel wat fruit, vaak druiven, banaan, mandarijntjes of stukjes ananas. Qua lunch vaak twee spelt boterhammen met kaas of pindakaas of anders een bakje lactosevrije yoghurt. Ook zorg ik ervoor dat ik altijd een flesje water in m'n tas heb zitten. Ik heb de laatste twee weken twee etentjes gehad. Dit vond ik wel wat lastiger. Één van de etentjes was bij een Italiaans restaurant, Vicini in Rotterdam. We hadden van tevoren al doorgegeven dat ik met een dieet bezig was en zij gaven aan dat ze hier rekening mee konden houden. Ik koos voor de insalata di sgombro. Dit was een salade met gerookte makreel, garnaaltjes, croutons, gekookte ei en een frisse dressing. Om het FODMAP beperkt te maken heb ik deze zonder dressing, croutons en andere kruiden besteld. Ik heb heerlijk gegeten. Pasta's en pizza's zijn eigenlijk onmogelijk om te eten buiten de deur omdat deze bijna altijd vol gluten zitten. De rest van de groep had een proeverij. Het zag er heerlijk uit en van het voorgerecht heb ik nog wel wat dingetjes mee kunnen pikken. Het is zeker een aanbeveling om hier een keer gaan eten. Voor meer informatie kan je kijken op www.vicinirotterdam.nl. Het tweede etentje was bij een vriendin thuis. Zij maakte melanzane. Erg lekker, één van m'n favoriete gerechten. Helaas gaat hier altijd ui en knoflook in. Omdat ik de rest niet wilde belasten met m'n dieet heb ik mijn eigen boodschappen gedaan en een quinoa salade gemaakt. Zo kon ik toch bij het etentje zijn, want ik wilde de gezelligheid niet missen.

Zoals het nu gaat ben ik al erg tevreden over het dieet. Ik ga er zeker mee door. Als ik over twee weken helemaal geen klachten meer heb, ga ik beginnen met het uittestten en hoop ik erachter te komen waar mijn darmen niet goed op reageren.

bottom of page