top of page

Buitenspeeldagen

Afgelopen drie dagen heb ik meegeholpen met de buitenspeeldagen van de zomerscholen in Dordrecht. Via "Doe FF Gezond van de GGD" heb ik ongeveer 150 kinderen workshops gegeven. Het doel van deze dagen was kinderen bewust te maken van buitenspelmogelijkheden, kennis overbrengen over gezonde voeding en stimuleren van water drinken. De kinderen hebben allemaal een bidon gekregen die zij gevuld met water meenamen. Aan het eind van de dag kregen zij een stuk fruit en een beker water.

In het Weizigtpark, het Spoorpark en het Wantijpark heb ik een ren-je-rot quiz georganiseerd om de kinderen, ouders en leerkrachten bewust te maken van hoe leuk buitenspelen is en ondertussen meer kennis bij te brengen over suiker. Ik stelde verschillende meerkeuzevragen over suiker waarna zij naar het juiste pionnetje moesten rennen. Wanneer zij bij het verkeerde pionnetje stonden moesten ze een extra oefening doen, zoals extra rondje rennen of opdrukken. De kinderen wilden graag leren over gezond eten en waren enthousiast over het spel.

Ik vond het leuk de kinderen te zien genieten van het buiten zijn en het bewegen. Sommige kinderen vonden het zelfs jammer dat ze een vraag goed hadden, omdat ze dan geen extra oefening hoefden te doen.

Ik denk dat het belangrijk blijft om buiten met kinderen leuke spelletjes te doen en dat ze verschillende buitenspeelplekken leren kennen. Zo kunnen zij ook andere leeftijdsgenootjes uitnodigen en stimuleren. Voor buitenspelen is niet veel nodig, denk aan spelletjes als stoepranden, touwtjespringen, knikkeren, tikkertje verstoppertje, voetballen en bokjespringen.

Bewegen is goed voor de gezondheid, de conditie, de mobiliteit, en voor de aanmaak van het gelukshormoon, dus hun gemoedtoestand. Dus neem de kinderen mee naar buiten en ga genieten met hen:)!

De foto's zijn gemaakt door: Ronald van den Heerik


bottom of page