top of page

Vrolijk Pasen!


Dit weekend is het weer Pasen, wat betekent (voor de meesten) een lekker lang weekend met veel gezelligheid. Gezelligheid staat vaak gelijk aan eten en daarom krijg ik dan ook veel vragen over hoe je gezond de Paasdagen doorkomt.

Sowieso ben ik van mening dat er af en toe een ongezonde dag tussen mag zitten als je een gezonde basis hebt. Een gezonde basis houdt in voldoende beweging en een gezond en regelmatig eetpatroon. Zolang je daarna alles weer goed op kan pakken is er niks aan de hand.

Maar ben je toch bang dat je jezelf teveel laat gaan, dan heb ik nog wat tips voor je:

Inkopen:

-Probeer al bij het inkopen op te letten: koop niet te veel (ik hoop dat deze tip nog niet te laat komt;)) zodat je niet met teveel leftover zit.

-Koop één zakje met chocolade eitjes die je echt lekker vind en maak de afspraak dat je er twee of drie bij je kopje thee of koffie mag (per dag)

Paasontbijt/ Paasbrunch -Kies één ding dat je extra mag naast je normale ontbijt, bijvoorbeeld één croissantje of één matse.

-Laat liever de sapjes staan, en neem liever thee of koffie zonder suiker. In sap zit veel suiker en het verzadigd niet.

-Neem je paasbrood of suikerbrood? Doe er dan niet nog eens extra suiker op, het is van zichzelf al zoet genoeg.

-Kies liever voor hartig beleg, dit verzadigt beter door de eiwitten die erin zitten, zoals 30+ kaas, hummus, kipfilet, rosbief of ham. Een gekookt eitje is ook een goede keuze

-Neem een bakje yoghurt met vers fruit en granen.

Gourmetten:

-Zorg dat je ook groente/ rauwkost eet.

-Neem niet teveel brood en sausjes.

-Kies voor vis en magere vleessoorten als kip en biefstuk.

-Drink voldoende water (eventueel naast de wijn of andere drank).

-Bepaal van de tevoren hoeveel stukjes vlees/vis je neemt.

Activiteiten:

-Beschilder eieren, een gekookt eitje is een gezonder tussendoortje dan een chocolade eitje.

-Ga je paaseieren zoeken? Ga dan naar een leuk bos of park, en maak gelijk een lekkere wandeling.

-Een extra vrije dag betekent extra tijd om te bewegen. Plan een actieve activiteit in zoals wandelen, bolderen, tennis, squash, een fietstocht of ga naar de sportschool.

Het is handig om van tevoren afspraken met jezelf te maken. Wanneer je dit niet doet en al het lekkers voor je neus staat is het moeilijker om maat te houden. Wanneer je afspreekt dit mag ik hebben, maak je het makkelijker om de andere dingen te laten staan, je bent voorbereid.

Als laatste wil ik nog meegeven (sorry hiervoor): 4-5 paaseitjes bevatten ongeveer 200 kcal, om dit te verbranden moet een gemiddeld persoon zo’n 50 minuten wandelen.


bottom of page